Izbrane lege

Izbrane lege

Izbrane lege

Posestvo Erzetič ni zaokrožena celota. Več vinogradov prinaša več dela, toda hkrati omogoča vinogradniku, da poišče najprimernejšo lego za posamezno sorto. Vrh griča piha drugačen vetrič kot v dolini, pa tudi izpostavljenost sončnim žarkom je daljša. Nekaterim trtam to najbolj odgovarja, druge ljubijo zatišje in zgodnji popoldanski počitek. Za družinski biser vseeno velja vinograd na 300 m n.m., eden najvišjih, verjetno pa tudi najlepših v celih Brdih.

Sonaravno

Sonaravno

Sonaravno

V Brdih nasploh, še posebej pa v naših vinogradih ni prostora za težko mehanizacijo. Terase ljubkujejo naravne linije pobočij, vijugajo enkrat levo in drugič desno, se prilagajajo pobočju. Odločili smo se, da se bomo naravi prilagodili tudi mi. Zagovarjamo sonaravno, ekološko vinogradništvo, ki ga želimo potrditi s pridobitvijo certifikata ekološke kmetije.

Z Rebulo v življenje

Z Rebulo v življenje

Z Rebulo v življenje

Rumena rebula je že dolgo časa sorta, ki nosi zastavo vinorodnih Brd, črna rebula, imenovana tudi pokalca, pa je bila skoraj pozabljena. Kmetija Erzetič je prva v Brdih, ki ponuja obe. Njune izjemne lastnosti omogočajo kletarju, da ju uporabi kot osnovo za penine, za sveža mirna vina, za daljše zorenje v sodih in tudi v amforah, podzemnih glinenih posodah. Rebula je vino tisočerih, toda zgolj prijaznih obrazov...

Urejena vinska klet

Urejena vinska klet

Urejena vinska klet

Pri svežih vinih je pridobivanje pridiha brezčasnosti omejeno na zorenje na finih drožeh v cisternah iz nerjavnega jekla. Stare izkušnje o pretokih in stekleničenju ob pravi luni se prepletajo s sodobnimi spoznanji in najnovejšo opremo, v kateri vino dozoreva po čim bolj naravni poti. Tako v vinogradu kot v kleti je vse podrejeno skrbi za zdrav pridelek, ki osreči vinogradnika, vinarja in potrošnika.

Amfore

Amfore

Amfore

Zveni protislovno, pa ni: v naši najnovejši kleti so globoko v zemljo zakopane velike glinene amfore, slične tistim, v katerih so vreli mošt in hranili vino že v antiki.