Rebula
Belo | Rdeče | Rose
Rebula

Rebula

2020 2021


Alkohol: 13 vol %
Skupne kisline: 5,28 g/l
Sorta: 100 % Rebula
Vrsta vina: belo, suho
Letnik: 2020


Starost vinograda: več kot 15 let


Lega vinograda: vzhodno pobočje zgornjega dela Brd


Vinograd: terase, gostota trt 4000 trsov/ha, enojni guyot


Zemlja: briška opoka (eocenski fliš)


Pridelava: ekološki prijemi negovanja trte in vina

Trgatev: ročna trgatev, druga polovica septembra

Vinifikacija: po stiskanju grozdja je bil mošt v cisterni iz nerjavečega jekla ohlajen na 8 °C. Po 1 dnevu je bil mošt pretočen in fermentacija se je pričela pri nadzorovani temperaturi 15 °C. Pretočeno po fermentaciji


Zorenje vina: zorenje na finih drožeh do januarja, filtracija in stekleničenje


Polnitev: steklenice 0,75 l, kartonu 6 steklenic, naravni plutovinasti zamašek


Opis vina: Vino svetle rumene barve s slamnatimi odtenki. Izrazita cvetica je preplet travniškega cvetja, cvetočih nasadov češenj in marelic ter gloga in črnega trnja z gozdnih obronkov. V ustih se razkrije sadni značaj vina s poudarkom na zrelih jabolkih, hruškah in vinogradniških breskvah z dodatkom agrumov. Lepo ravnotežje med alkoholi in kislino zaokrožuje izrazita mineralna nota, ki da vinu prijetno slanost, prisotno tudi v dolgem pookusu.


Vinarjev namig: Rebula Erzetič je izjemna kot samostojen aperitiv in nepogrešljiva v druženju z jedmi, ki zbujajo tek, od zelenjave v tempuri do obloženih kruhkov z marinirano postrvjo in pršutom. Odlična spremljevalka zelenjavnih minešter, rižote in testenin, morskih sadežev, skutnih kipnikov, sladkovodnih in morskih rib, pa tudi obar, piščanca na žaru, nežnih kravjih sirov in številnih drugih jedi, ki jim prija druženje z rebulino svežino. Idealna servirna temperatura je 8 – 10° C.


PDF


VPRAŠAJTE NAS