Rebula
Belo | Rdeče | Rose
Rebula

Rebula

2021 2020


Alkohol: 12,5 vol %
Skupne kisline: 5,4 g/l
Sorta: 100 % Rebula
Vrsta vina: belo, suho
Letnik: 2021


Starost vinograda: več kot 10 let


Lega vinograda: vzhodno pobočje zgornjega dela Brd


Vinograd: terase, gostota trt 4000 trsov/ha, enojni guyot


Zemlja: briška opoka (eocenski fliš)


Pridelava: biološka

Trgatev: ročna trgatev, začetek septembra

Vinifikacija: Po 24h hladne maceracije je bila masa nežno stisnjena. 10% mošta je fermentiralo v novih francoskih sodih, preostalih 90% pa v cisternah iz nerjavečega jekla. Po 3 mesecih je vino združeno


Zorenje vina: zorenje na finih drožeh do Januarja


Polnitev: 0.75 l steklenice, naravni plutasti zamašek


Opis vina: Vino slamnate barve, bistro, z zlatimi odtenki. Cvetica živahna, s prepletom cvetja in sadja, predvsem belih vrtnic, akacije, vinogradniških breskev in agrumov, zaslutimo pa tudi vonj po lomljenju briške opoke in njeno mineralnost. V ustih polna, harmonična, rahlo slana, predvsem pa zapeljivo mladostna. Sadno-cvetnim zaznavam se pridružijo zeliščne note, najbolj mete, belega vratiča in melise, ki izpostavljajo njeno kompleksnost. Pookus je intenziven, v znamenju svežine, sadnosti in mineralnosti.


Vinarjev namig: Rebula Classic je vsestransko uporabno aperitivno vino, primerna za druženje z drobnimi grižljaji na osnovi skute ali mladih sirov, predvsem pa z jedmi čistih okusov kot so ribji karpači, sušiji, zelenjava v tempuri, morski list po mlinaričino, kuhana govedina, piščanci in drugo belo meso na žaru ali v svetli omaki s pehtranom. Izjemno se ujame tudi z jedmi s pomladanskimi samoniklimi rastlinami kot so pokalca, divji hmelj in šparglji. Idealna servirna temperatura je 8 – 12° C.


PDF


VPRAŠAJTE NAS