Chardonnay
Belo
Chardonnay

Chardonnay

2018


Alkohol: 13,5 vol %
Skupne kisline: 5,27 g/l
Sorta: 100% Chardonnay
Vrsta vina: belo, suho
Letnik: 2018


Starost vinograda: več kot 15 let


Lega vinograda: južno pobočje zgornjega dela Brd


Vinograd: terase, gostota trt 4000 trsov/ha, enojni guyot


Zemlja: briška opoka (eocenski fliš)


Pridelava: biološka

Trgatev: ročna trgatev, začetek septembra

Vinifikacija: Po 24h hladne maceracije je bila masa nežno stisnjena. Mošt je fermentiral v petih različnih vrstah sodov; hrast, murva, divja češnja, jesen in akacija za 12 mesecev.


Zorenje vina: vsaj 24 mesecev v steklenici


Polnitev: 0.75 l, 1.5 l, 3 l steklenice, naravni plutasti zamašek


Opis vina: Vino slamnato rumene barve z zlato-oranžnimi odtenki. Cvetica kompleksna s prevladujočo noto cvetja, domačega in eksotičnega sadja (hruška, vinogradniška breskev, ananas, mango), pa tudi začimb, pečenega masla, praženih semen in oreškov. V ustih opojno, prijetno toplo, harmonično, bogatega telesa, z izrazito sadnim pookusom. Visok ekstrakt blaži učinek alkohola in s prijetno kislino dopolnjuje dopadljivo pitnost. Kompleksnost se razkriva plast za plastjo in prinaša z vsakim požirkom nove izkušnje.


Vinarjev namig: Chardonnay Orbis je vino za jedi izpiljenega okusa, kot so testenine z jurčki, rižote s sipinim črnilom, bakalar v paradižnikovi omaki, piščanec na ražnju in perutničke na žaru, ajdova kaša s klobaso, leča (ali kaka druga stročnica) s klobaso kožarico in podobno, iz svetovne kuhinje pa suši s tuno, pica z morskimi sadeži, paštete in mehki siri. Idealna servirna temperatura je 12 - 14° C


PDF


VPRAŠAJ NAS