Sauvignon blanc
Belo
Sauvignon blanc

Sauvignon blanc

2018


Alkohol: 13,0 vol %
Skupne kisline: 5,35 g/l
Sorta: 100% Sauvignon blanc
Vrsta vina: belo, suho
Letnik: 2018


Starost vinograda: več kot 15 let


Lega vinograda: severo-zahodno pobočje zgornjega dela Brd


Vinograd: terase, gostota trt 4000 trsov/ha, enojni guyot


Zemlja: briška opoka (eocenski fliš)


Pridelava: biološka

Trgatev: ročna trgatev, začetek septembra

Vinifikacija: Po 24h hladne maceracije je bila masa nežno stisnjena. Mošt je fermentiral v petih različnih vrstah sodov; hrast, murva, divja češnja, jesen in akacija za 12 mesecev.


Zorenje vina: vsaj 24 mesecev v steklenici


Polnitev: 0.75 l, 1.5 l, 3 l steklenice, naravni plutasti zamašek


Opis vina: Vino slamnato rumene barve z zelenkastimi odtenki. Cvetica kompleksna s prevladujočo noto pomladnega cvetja in zelišč, predvsem timijana in listov zelene, pa tudi komarčka in zelene paprike ter celo kaprovca. Iz ozadja se prikradejo še zaznave agrumov (limete, mandarine, grenivke) in dokazi dolgega zorenja v lesenih sodih (vanilja, kruhova skorja). V ustih elegantno, harmonično, sveže, izrazito mineralno, rahlo pikantno, izjemno večplastno s pookusom po kompotih (rabarbara, hruška), limonini lupinici, pečenih jabolkih... Dolgo odhajanje prikliče svežino večernega vetriča v toplih poletnih dneh.


Vinarjev namig: Sauvignon blanc Orbis je v prvi vrsti vino za rafinirane zelenjavne jedi kot so rižota z grahom (rizi-bizi) ali z bučkinimi cvetovi, beluši v solati ali v tempuri in krožniki s prizvokom »divje hrane« (s samoniklimi zelišči). Ljubi čiste okuse, zato sodi k zelenjavnim špagetom, ribjemu karpaču, polnjenim testeninam s skuto in špinačo, nadevanim bučkam in paradižnikom. Njegova svežina zelo lepo spremlja tudi jedi z bučo in z morskimi dobrotami. Idealna servirna temperatura je 12 - 14° C.


PDF


VPRAŠAJ NAS