Cabernet Sauvignon Amfora
Belo | Rdeče
Cabernet Sauvignon Amfora

Cabernet Sauvignon Amfora

20122013 2015


Alkohol: 14 vol %
Skupne kisline: 5,72 g/l
Sorta: 100 % Cabernet Sauvignon
Vrsta vina: rdeče, suho
Letnik: 2015


Starost vinograda: več kot 15 let


Lega vinograda: zahodno pobočje zgornjega dela Brd


Vinograd: terase, gostota trt 4000 trsov/ha, enojni guyot


Zemlja: briška opoka (eocenski fliš)


Pridelava: preusmeritve v organsko pridelavo (eko)

Trgatev: ročna trgatev, začetek oktobra

Vinifikacija: stiskanje grozdja po 3 tednih maceracije v vinifikatorju


Zorenje vina: negovanje vina v delno novih barrique sodih 18 mesecev in nadaljevanje negovanja v amfori 12 mesecev. Stekleničenje po filtraciji. Vino je pred vstopom na trg vsaj 6 mesecev počivalo v steklenici


Polnitev: steklenice 0,75 l, kartonu 6 steklenic, naravni plutovinasti zamašek


Opis vina: Vino je temne rubinasto rdeče barve, skoraj že črno. Na nosu nakazuje vonjave rdečega sadja: zahvaljujoč izjemnemu letniku tokrat prevladuje črni ribez, nakazana pa je opojnost suhih sliv, cvetov vijolice, zeliščnih začimb, grafita in usnja. V ustih nakazuje zrelost in resnobnost, vendar še ni izgubilo mladostne igrivosti. Iz Brd je prejelo okus črnih češenj, hrustavk, slivove marmelade, dišavnic z domačega vrta (poprova meta, majaron), med spogledovanjem s svetom se je navzelo priokusa grafita in tobaka. Tanini so uglajeni in obenem s kislino uravnovešajo sorazmerno visoko alkoholno stopnjo. Pookus pušča usta čista s prijetnim spominom na široko pahljačo senzoričnih doživetij.


Vinarjev namig: Cabernet Sauvignon Amfora priporočamo k mesnim jedem, predvsem k začinjenim divjačinskim omakam, ragujem in golažem, k telečjim in svinjskim kračam, bograču in pečenkam, k mesu na žaru, burgerjem, jagnjetini in kozličkom, zrelim sirom... Idealna servirna temperatura je 18 – 20 ° C.


PDF


VPRAŠAJTE NAS